Arašidová nátierka
Arašídová nátierka sa vyrába z pražených arašidov a je zdrojom proteínov a rovnako aj zdravých tukov.
Obľúbená pochúťka športovcov
Niekedy sa do nej pridáva kakao alebo čokoláda
Obsahuje vysoký podiel bielkovín
Čokoládové a orechové nátierky alebo taktiež orechové maslá poznáme asi všetci. Ale napadlo vás tieto pochutiny vyberať nielen podľa vašej obľúbenej značky, ale napríklad aj zloženia? Prezradíme vám, ktoré kritériá sú pri výbere tými najdôležitejšími.
Čokoládové a orechové nátierky alebo taktiež orechové maslá poznáme asi všetci. Ale napadlo vás tieto pochutiny vyberať nielen podľa vašej obľúbenej značky, ale napríklad aj zloženia? Prezradíme vám, ktoré kritériá sú pri výbere tými najdôležitejšími.
Arašídová nátierka sa vyrába z pražených arašidov a je zdrojom proteínov a rovnako aj zdravých tukov.
Obľúbená pochúťka športovcov
Niekedy sa do nej pridáva kakao alebo čokoláda
Obsahuje vysoký podiel bielkovín
Mandľová nátierka sa pripravuje z pražených blanšírovaných mandlí.
Zdroj bielkovín a zdravých tukov
Predáva sa v tube alebo vo fľaši
Niekedy sa do nej primiešava čokoláda alebo kakao
Čokoládová nátierka sa správne vyrába z pražených lieskových orieškov a kakaa.
Existuje aj vo vegánskej verzii
Rôzne príchute
Horká, biela alebo mliečna čokoláda
Vyrába sa aj bez cukru alebo so zníženým obsahom cukru
Lieskovooriešková nátierka je vyrobená z pražených lieskových orieškov.
S kakaom alebo bez neho
Vysoký obsah bielkovín
Zdravé aj nezdravé varianty
Kešu nátierka alebo kešu maslo sa väčšinou vyrába len z pražených kešu orieškov.
Zdroj rýchlej energie pre športovcov
Môže mať aj rôzne príchute
Zasýti
Sezamovú nátierku najskôr poznáte pod názvom tahini pasta. Vyrába sa zo sezamových semienok a najčastejšie sa používa na prípravu hummusu.
Možno ju použiť aj do dezertov alebo dresingov
Môže niesť označenie RAW či Organic
Obsahuje vápnik, horčík, železo, zinok aj vitamíny E a B
Ďalšie druhy čoko a orieškových nátierok
Gaštanové
Vlašské ořechy
Tekvicové
Kávové
Kokosovo-makové
Zmes
Maslá sa od nátierok líšia najmä tým, že v orechových maslách nenájdete žiadne pridané látky, ako je soľ, cukor či palmový olej.
Podľa zloženia rozlišujeme:
100 % masla - nutrične výdatná; zdravý variant; neobsahujú soľ, cukor ani palmový olej
Čokoládovo-orieškové krémy - môžu obsahovať cukor a ďalšie pridané látky; rôzne príchute
Proteinové maslá - sú obohatené o proteíny; hlavnou prísadou sú srvátka, ktoré sú bohaté na bielkoviny
Ochutené orieškové maslá - môžu obsahovať čokoládu, jahody, karamel alebo napríklad kokos; obvykle sú veľmi sladké
Špeciálnym typom sú maslá zo semienok, ktoré neobsahujú cholesterol. Sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín a kyseliny olejovej. Napríklad sezamové semienka obsahujú bielkoviny, vlákninu a vápnik.
Okrem toho sa môžete stretnúť s bielymi čoko a orechovými nátierkami (nátierky s bielou čokoládou alebo s mandľami), nátierkami a maslami v BIO kvalite, čisto proteínovými nátierkami alebo nátierkami bez pridaného cukru. Duo čokoládové nátierky obsahujú ako mliečnu, tak aj bielu čokoládu.
Konzistencia čokoládových a orieškových nátierok býva veľmi jemná a krémová. Ale stretnete sa aj s crunchy konzistenciou. To znamená, že sú do masla pridané kúsky arašidov a ďalších orieškov alebo napríklad kokosu či čokolády. Ďalej si môžete kúpiť aj práškovú nátierku, ktorá sa hodí hlavne na pečenie, napríklad do koláčov, alebo nápojov. Zvyčajne sa prášok zmiešava s vodou.
Orechové maslá obsahujú 100 % orechov. Ale ako je to s orechovými a čokoládovými nátierkami? Obvykle platí, že čím viac orechov obsahujú, tým lepšie. Čím viac orechov nátierka obsahuje, tým je kvalitnejšia.
Konzumujete veľa orechových masiel a čokoládových a orieškových nátierok? Potom sa vám oplatí zaobstarať si väčšie množstvo. Ale ak je pre vás nátierka len príležitostnou pochúťkou, najskôr si vyberiete menšie množstvo.
Nie je žiadnou výnimkou, že sa v čokoládových a orechových nátierkach nachádza napríklad kadmium (toxický kovový prvok) alebo mykotoxíny (vyvolávajú akútnu či chronickú intoxikáciu), ktoré sú spôsobené plesňou, ktoré napádajú orechy. Niektoré maslá navyše obsahujú aj palmový olej.
Tiež zbožňujete čokoládové nátierky, hoci ste si dobre vedomí toho, že príliš zdravé nie sú? Nie sú, ale mohli by byť. Vyrobte si zdravú verziu nutelly a doprajte si ju napríklad každý deň na raňajky.
Čo budete potrebovať?
2 šálky lieskových orechov
1/3 šálky kakaa
2 lyžice kokosového oleja
2 vanilkové struky alebo 1 lyžička vanilkového extraktu
Štipka soli
Med alebo stévia podľa chuti
Postup:
Lieskové oriešky opražte v rúre na 175 °C. Postačí desať minút.
Odstráňte z orieškov šupky.
Orechy rozmixujte a pridajte kokosový olej a opäť mixujte tak dlho, kým nebude mať nátierka konzistenciu masla.
Nakoniec pridajte kakaový prášok, vanilku a štipku soli. Opäť poriadne premixujte.
Vedeli ste, že lieskovorechové maslo funguje ako skvelá prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam? Je plné nasýtených a nenasýtených tukov, ktoré znižujú obsah zlého cholesterolu v krvi.
Je zdravé aj pistáciové maslo?
Určite, obsahuje množstvo vitamínu A, CE a B6 a tiež ďalšie minerály a látky. Podporuje prirodzenú imunitu a zdravé srdce.
Koľko orechov obvykle nátierky obsahujú?
To sa veľmi rôzni, niektoré nátierky obsahujú napríklad len 0,1 % orechov a iné 45 %.
Je palmový olej škodlivý?
Obsahuje približne 50 % nasýtených tukov, to podľa mnohých výskumov prispieva k vzniku nadváhy alebo cukrovky. Iné výskumy ale poukazujú na jeho zdraviu prospešné vlastnosti. Má silné antioxidačné vlastnosti a údajne tiež chráni srdce pred vznikom srdcových chorôb. Väčší problém predstavuje to, že sa kvôli vzniku rozsiahlych plantáží palmy olejnej rúbu dažďové pralesy.