Ako vybrať čokoládovú a orechovú nátierku?

Čokoládové a orechové nátierky alebo taktiež orechové maslá poznáme asi všetci. Ale napadlo vás tieto pochutiny vyberať nielen podľa vašej obľúbenej značky, ale napríklad aj zloženia? Prezradíme vám, ktoré kritériá sú pri výbere tými najdôležitejšími.

Čokoládové a orechové nátierky alebo taktiež orechové maslá poznáme asi všetci. Ale napadlo vás tieto pochutiny vyberať nielen podľa vašej obľúbenej značky, ale napríklad aj zloženia? Prezradíme vám, ktoré kritériá sú pri výbere tými najdôležitejšími.

Doba čítania 5 min.
Regina, redakcia Heureka.sk

Typy nátierok

Arašidová nátierka

Arašídová nátierka sa vyrába z pražených arašidov a je zdrojom proteínov a rovnako aj zdravých tukov.

  • Obľúbená pochúťka športovcov

  • Niekedy sa do nej pridáva kakao alebo čokoláda

  • Obsahuje vysoký podiel bielkovín

Mandľová nátierka

Mandľová nátierka sa pripravuje z pražených blanšírovaných mandlí.

  • Zdroj bielkovín a zdravých tukov

  • Predáva sa v tube alebo vo fľaši

  • Niekedy sa do nej primiešava čokoláda alebo kakao

Čokoládová nátierka

Čokoládová nátierka sa správne vyrába z pražených lieskových orieškov a kakaa.

  • Existuje aj vo vegánskej verzii

  • Rôzne príchute

  • Horká, biela alebo mliečna čokoláda

  • Vyrába sa aj bez cukru alebo so zníženým obsahom cukru

Lieskovooriešková nátierka

Lieskovooriešková nátierka je vyrobená z pražených lieskových orieškov.

  • S kakaom alebo bez neho

  • Vysoký obsah bielkovín

  • Zdravé aj nezdravé varianty

Kešu náttierka

Kešu nátierka alebo kešu maslo sa väčšinou vyrába len z pražených kešu orieškov.

  • Zdroj rýchlej energie pre športovcov

  • Môže mať aj rôzne príchute

  • Zasýti

Sezamová nátierka

Sezamovú nátierku najskôr poznáte pod názvom tahini pasta. Vyrába sa zo sezamových semienok a najčastejšie sa používa na prípravu hummusu.

  • Možno ju použiť aj do dezertov alebo dresingov

  • Môže niesť označenie RAW či Organic

  • Obsahuje vápnik, horčík, železo, zinok aj vitamíny E a B

Podľa čoho vybrať

Zloženie

Podľa zloženia rozlišujeme:

  • 100 % masla - nutrične výdatná; zdravý variant; neobsahujú soľ, cukor ani palmový olej

  • Čokoládovo-orieškové krémy - môžu obsahovať cukor a ďalšie pridané látky; rôzne príchute

  • Proteinové maslá - sú obohatené o proteíny; hlavnou prísadou sú srvátka, ktoré sú bohaté na bielkoviny

  • Ochutené orieškové maslá - môžu obsahovať čokoládu, jahody, karamel alebo napríklad kokos; obvykle sú veľmi sladké

Špeciálnym typom sú maslá zo semienok, ktoré neobsahujú cholesterol. Sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín a kyseliny olejovej. Napríklad sezamové semienka obsahujú bielkoviny, vlákninu a vápnik.

Okrem toho sa môžete stretnúť s bielymi čoko a orechovými nátierkami (nátierky s bielou čokoládou alebo s mandľami), nátierkami a maslami v BIO kvalite, čisto proteínovými nátierkami alebo nátierkami bez pridaného cukru. Duo čokoládové nátierky obsahujú ako mliečnu, tak aj bielu čokoládu.

Konzistencia

Konzistencia čokoládových a orieškových nátierok býva veľmi jemná a krémová. Ale stretnete sa aj s crunchy konzistenciou. To znamená, že sú do masla pridané kúsky arašidov a ďalších orieškov alebo napríklad kokosu či čokolády. Ďalej si môžete kúpiť aj práškovú nátierku, ktorá sa hodí hlavne na pečenie, napríklad do koláčov, alebo nápojov. Zvyčajne sa prášok zmiešava s vodou.

Obsah orechov

Orechové maslá obsahujú 100 % orechov. Ale ako je to s orechovými a čokoládovými nátierkami? Obvykle platí, že čím viac orechov obsahujú, tým lepšie. Čím viac orechov nátierka obsahuje, tým je kvalitnejšia.

Hmotnosť balenia

Konzumujete veľa orechových masiel a čokoládových a orieškových nátierok? Potom sa vám oplatí zaobstarať si väčšie množstvo. Ale ak je pre vás nátierka len príležitostnou pochúťkou, najskôr si vyberiete menšie množstvo.

Čokoládová nátierka môže byť vyrobená z horkej či mliečnej čokolády.

Na čo si dať pozor?

Nie je žiadnou výnimkou, že sa v čokoládových a orechových nátierkach nachádza napríklad kadmium (toxický kovový prvok) alebo mykotoxíny (vyvolávajú akútnu či chronickú intoxikáciu), ktoré sú spôsobené plesňou, ktoré napádajú orechy. Niektoré maslá navyše obsahujú aj palmový olej.

Domáca nutella bez cukru

Tiež zbožňujete čokoládové nátierky, hoci ste si dobre vedomí toho, že príliš zdravé nie sú? Nie sú, ale mohli by byť. Vyrobte si zdravú verziu nutelly a doprajte si ju napríklad každý deň na raňajky.

Čo budete potrebovať?

  • 2 šálky lieskových orechov

  • 1/3 šálky kakaa

  • 2 lyžice kokosového oleja

  • 2 vanilkové struky alebo 1 lyžička vanilkového extraktu

  • Štipka soli

  • Med alebo stévia podľa chuti

Postup:

  • Lieskové oriešky opražte v rúre na 175 °C. Postačí desať minút.

  • Odstráňte z orieškov šupky.

  • Orechy rozmixujte a pridajte kokosový olej a opäť mixujte tak dlho, kým nebude mať nátierka konzistenciu masla.

  • Nakoniec pridajte kakaový prášok, vanilku a štipku soli. Opäť poriadne premixujte.

Najčastejšie otázky

Určite, obsahuje množstvo vitamínu A, CE a B6 a tiež ďalšie minerály a látky. Podporuje prirodzenú imunitu a zdravé srdce.

To sa veľmi rôzni, niektoré nátierky obsahujú napríklad len 0,1 % orechov a iné 45 %.

Obsahuje približne 50 % nasýtených tukov, to podľa mnohých výskumov prispieva k vzniku nadváhy alebo cukrovky. Iné výskumy ale poukazujú na jeho zdraviu prospešné vlastnosti. Má silné antioxidačné vlastnosti a údajne tiež chráni srdce pred vznikom srdcových chorôb. Väčší problém predstavuje to, že sa kvôli vzniku rozsiahlych plantáží palmy olejnej rúbu dažďové pralesy.